• Košnja trave

  Medtem, ko kmetje kosijo svoje travnike približno trikrat do štirikrat na leto, se domača zelenica kosi na približno 14 - 21 dni. Pogostost košnje je odvisna od letnega časa, temperatur in padavin. Spomladi je košenj več kot jeseni.

 • Sejanje trave

  Ukvarjamo se tudi s sejanjem trave ali zasejanjem manjkajočih predelov. Po potrebi vam bomo na fino pripravili teren. V vsakem primeru se obrnite na nas, kjer se bomo zmenili za brezplačen ogled in po dogovoru za kasnejšo realizacijo.

 • Polaganje travnega tepiha

  Kadar želimo takojšnjo travo si lahko pomagamo s polaganjem travnega tepiha. Pri polaganju moramo paziti, da imamo 1 do 2 centimetra nižjo osnovo. Glede na to, da je bilo vloženega dosti dela, je tudi končna cena višja kot pri sejanju trave.

 • Urejanje okolice

  Urejena okolica je ogledalo vsakega posameznika, ki živi v nekem okolju. Zavedati se je potrebno, da človek bolje funkcionira in se nasploh bolje počuti, če ga obkroža lepo urejena narava. Zato je urejanje okolice pomembno opravilo.

 • Urejanje vrtov

  Urejanje vrtov se je začelo že zelo zgodaj v zgodovini človeštva. Prvi pravi vrtovi so bili sumerski, okrog 3000 let pred našim štetjem. Zelo znani so bili egipčanski vrtovi, za katere so značilne strogo simetrične linije.

 • Sajenje rastlin

  Sajenje rastlin se začne z načrtovanjem, torej z uskladitvijo naših želja ter možnosti, ki nam jih prostor nudi. Razmisliti moramo, ali bi raje imeli veliko zelene površine, ali pa si želimo raznolikosti. Izbire je ogromno.


Ponudba

Obrezovanje drevja

Za odstranitev drevja nas pokličite ali nam pišite. Zmenili se bomo za ogled in realizacijo. Z obrezovanjem dreves nadzorujemo njihovo rast. Pri drevesu s tem lahko vzpodbudimo rast tam, kjer to sami želimo. Tako z obrezovanjem lahko preusmerimo drevesne sokove k večji rodnosti, boljši in močnejši obliki krošnje, nadzorujemo višino ali krepimo rast drevesnega debla. Polomljena drevesa poskusimo sanirati ali obrezati tako, da bo drevju še naprej zagotavljena nemotena rast. Prav tako vam drevje estetsko in funkcionalno obrežemo.

Cenovno zelo ugodno! Pozanimajte se in nas pokličite na 041 946 027. Na vašo željo drevje ter veje odpeljemo ali jih zmeljemo, oziroma naredimo lesne sekance.

Košnja trave

Kdor ima pred hišo zelenico, si zagotovo želi, da bi bila ta lepa, zelena in pokošena. Košnja trave na zelenicah je mnogo pogostejša kot košnja za namene hranjenja živali na kmetiji, kjer je potrebno počakati, da trave razvijejo svojo hranilno vrednost. Pri zelenicah si ponavadi ne želimo imeti visokih in cvetočih trav. Medtem, ko kmetje kosijo svoje travnike približno trikrat do štirikrat na leto, se domača zelenica kosi na približno 10 - 14 dni. Pogostost košnje je odvisna od letnega časa, temperatur, padavin. Pogostost košnje trave je odvisna tudi od naših zahtev glede na izgled trate. Spomladi je ponavadi košenj več kot v drugih letnih časih. Pri košnji pazimo, da ne kosimo v mokrem vremenu, ker bomo za travo naredili več slabega, kot dobrega. Nekdaj so manjše parcele pokosili z navadno koso in tudi danes se ponekod predvsem na vasi odločajo za to možnost. Prednost take košnje je vsekakor v tem, da ni hrupa in onesnaženja narave s plini. Ker pa ročna košnja ne daje tako lepih rezultatov (enakomerno ravne trate), poleg tega pa je treba biti pri kosi dokaj spreten, se večina ljudi odloči za nakup motorne ali električne vrtne kosilnice. Če vam primanjkuje časa ali če nimate kosilnice, lahko to delo namesto vas opravimo mi. Lotimo se tako košenja trave na brežinah ali klančinah, kot na težko dostopnih predelih, pri katerih uporabimo motorno koso. Veliko travo pokosimo z grebenasto kosilnico, ki ima čelne zobe. Za košenje trave na ravnih površinah uporabimo motorno samohodno kosilnico ali vrtni traktor. Pokošeno travo lahko na vašo željo pokosimo v košek - zbiralnik, odločimo pa se lahko, še med možnostjo stranskega izmeta ali mulčenja. Končna odločitev je na vaši strani!

Sejanje trave

Ukvarjamo se tudi s sejanjem trave ali zasejanjem manjkajočih predelov. Pred sejanjem vam po potrebi pripravimo teren kamor sejemo travo. To pomeni da imamo dovolj visoko osnovo zemlje kamor sejemo travo od koder bo trava dobivala rudninske snovi ter vlago. Končna plast zemlje naj bo fina - presejana da se teren na fino uravna. Po enakomernem sejanju travo tudi povaljamo ter pognojimo. Na koncu ne smemo trave pozabiti izdatno zaliti z rahlim pršenjem, ker nam v nasprotnem primeru lahko seme odplakne in se pojavi neenakomerna rast. V primeru da trave ne boste sejali sami, se obrnite na nas, da se zmenimo za brezplačen ogled in po dogovoru za kasnejšo realizacijo.

Polaganje travnega tepiha

Kadar želimo na naši parceli takojšnjo travo si lahko pomagamo s polaganjem travne ruše - tepiha. Rezultat bo viden takoj. Priprava tal je podobna kot pri sejanju trave, pri polaganju moramo paziti, da imamo 1 do 2 centimetra nižjo osnovo, kot pri sejanju. Glede na to, da je rezultat viden takoj in je bilo že prej vloženega dosti dela, je tudi končna cena višja kot pri sejanju trave.

Urejanje okolice

Urejena okolica je ogledalo vsakega posameznika, ki živi v nekem okolju. Zavedati se je potrebno, da človek bolje funkcionira in se nasploh bolje počuti, če ga obkroža lepo urejena narava. Zato je urejanje okolice pomembno opravilo. Delo lahko opravite sami, kadar pa je to iz različnih razlogov onemogočeno (pomanjkanje časa, bolezen, starost), se lahko obrnete na nas. Uresničitev vaših zamisli ni daleč. Pri ureditvi vam bomo zanesljivo pomagali.

Urejanje vrtov

Urejanje vrtov se je začelo že zelo zgodaj v zgodovini človeštva. Prvi zametki vrtnarstva so se pojavili z opuščanjem nomadskega življenja. Prvi pravi vrtovi so bili sumerski, okrog 3000 let pred našim štetjem. Zelo znani so bili egipčanski vrtovi, za katere so značilne strogo simetrične linije. Babilonski viseči vrtovi pa spadajo med enega izmed sedmih čudes antičnega sveta.
Poznamo več oblik vrtov, od romantičnega, družinskega, pa do strogo formalnega vrta. Glavna razlika med vrtovi nekdaj in danes je v osnovni zamisli.

Urejanje dvorišč

Urejanje dvorišč, zlasti njihovo vzdrževanje in čiščenje, spada med naše storitve, ki jih opravimo, če nas pokličete. Očistimo vam plevel in mah, skrtačimo ploščice. Ostalo po dogovoru. Za nas je pomembno, da za seboj pospravimo in pustimo vse v najlepšem redu. Zavedamo se namreč, da je zadovoljna stranka za nas najboljša stranka!

Urejanje stanovanjskih sosesk

Obvestite nas, v kolikor želite imeti urejene površine okrog blokov ali stolpnic.
Na vašo pobudo bomo poskrbeli za travo, obrezali živo mejo, obrezali grmovnice ali drevje, mogoče kaj odstranili ali kaj novega nasadili.
V jesenskem času pograbimo in pospravimo listje.
V zimskem času pa je po dogovoru možno tudi čiščenje snega.

Urejanje parkov

Da bo park urejen in ličen je prav, da se nameni skrb za rastline. Ponavadi jih spomladi pognojimo, grmovnice pa nekoliko bolj porežemo za boljšo rast.
Travo prezračimo, po potrebi dodamo kremenčev pesek, da so tla za vodo bolj propustna. Tudi večina sadnega drevja se zgodaj spomladi poreže.
Vsak letni čas zahteva določena opravila, mi pa vam skušamo po svojih močeh pomagati, da park kar najbolj zaživi.

Obrezovanje žive meje

Obrezovanje in oblikovanje žive meje je bolj ali manj estetskega pomena, pa tudi sociološkega. Živa meja nam ponavadi služi kot naravna pregrada med nami in sosedi. Dobro je postaviti mejo, zlasti če so hiše zelo blizu skupaj, ali pa gre za vrstne hiše. Pogosto imamo živo mejo ob cesti, da se zavarujemo pred hrupom in izpušnimi plini. Pogosto pa zasadimo živo mejo tudi zato, da si lahko uredimo čisto naš intimni kotiček, kjer se prepustimo sanjarjenju, počitku, ga namenimo za igro otrok… Ker pa je živa meja rastlina, ter bolj ali manj hitro raste, vsake toliko časa pride na vrsto rezanje ali striženje žive meje. Ob živi meji imamo velikokrat zasajene tudi različne grmovnice. Obrezovanje grmovnic je potrebno za njihovo zaščito pred snegom ter lepšim videzom. Po potrebi grmovnice redčimo ter jih tudi presajamo. Za obrezovanje grmovnic največkrat uporabimo akumulatorske ali motorne škarje, nekatere pa obrežemo tudi ročno. Pravilno zasnovana živa meja je oblikovana tako, da dobi listje čim več svetlobe. V kolikor se vam je živa meja v širino preveč razrasla, ali pa bi jo želeli znižati imamo v ta namen posebne škarje. Če rabite pomoč pri tem opravilu, nas pokličite.

Vrtnarstvo

Rastlina je živi organizem, običajno s cvetovi, listi in koreninami. Ker rastline v listih tvorijo kisik, so bistvenega pomena za življenje ostalih bitij na planetu Zemlja, torej za živali in ljudi. Zato se danes mnogi posamezniki in organizacije trudijo za njihovo zaščito in obstoj. Največ kisika seveda nastane v največjih rastlinah, drevesih, zato gozdove – zlasti bujno zelene gozdove v Amazoniji in afriški tropski gozd – imenujemo tudi 'pljuča Zemlje'. Rastline zrastejo večinoma po naravni poti, lahko pa jih gojimo tudi sami kot sobne rastline, na vrtovih (največkrat okrasne rastline in povrtnine) ter na njivah (poljščine). Slednje morajo zaradi obsežnih površin večkrat škropiti z različnimi fitofarmacevtskimi sredstvi, medtem ko si vrtičkarji zaradi manjših površin lahko privoščijo (skoraj) biološki način pridelave.Za ljudi, ki si želijo biti čimbolj povezani z naravo, je torej smiselna ureditev vrta.

Prekopavanje, ter lopatanje ali 'štihanje'

Prekopavanje, ter lopatanje ali 'štihanje' spada med osnovna opravila pri pripravi vrta na novo rastno sezono, tako kot to pri njivah pomeni oranje. Bistvo tega opravila je, da se zbita zemlja zopet prezrači in da se hranila, ki so se zaradi dežja in zalivanja izprala v nižje plasti, vrnejo na površje, kjer jih bodo rastline spet lahko izkoristile. Če je le mogoče, se odločite za jesensko prekopavanje, saj ima prst še celo zimo časa, da počiva in tako je spomladi dosti rahlejša. Pridelke oz. rastline, ki prezimijo zunaj, premaknemo na rob, ali jih enostavno pustimo na istem mestu, 'preštihamo' pa vse ostalo. Če imamo kaj pepela, še tega potresemo po prekopani površini in spomladi se ne bomo mogli načuditi, kako rahla bo prst. Če nam jeseni kljub temu ne uspe, se seveda lotimo prekopavanja spomladi. To lahko opravimo ročno (je zelo naporno, a najbolj učinkovito), ali pa z okopalnikom, ki nam delo znatno olajša.

Okopavanje

Tudi kdor ima čisto majhen vrtiček, se zaveda, da je okopavanje eno izmed bistvenih opravil na vrtu. Ne le, da se z njim za določen čas znebimo nadležnega plevela (od katerega je sicer marsikateri zelo zdravilen), temveč zemljo s tem tudi prezračimo, da rastline hitreje in bolj učinkovito izkoristijo iz nje hranila. Pri tem nam je v osnovno pomoč motika, zlasti potem, ko imamo gredice že zasajene. Spomladi, ko je njivska površina še prazna, pa jo lahko prekopljemo z okopalnikom.

Sajenje rastlin

Sajenje rastlin se začne z načrtovanjem, torej z uskladitvijo naših želja ter možnosti, ki nam jih prostor nudi. Razmisliti moramo, ali bi raje imeli veliko zelene površine, ali pa si želimo raznolikosti. Nekomu so všeč okrasne rastline, spet drugi prisega na praktičnost in uporabnost, ki jo nudi podeželski vrt. Izbire je ogromno. Saditev ali sejanje rastlin poteka skladno s setvenim koledarjem. Dobro je upoštevati tako lunine faze, kot ustrezen čas sajenja glede na koledar ter vremenske okoliščine. Se pravi, v kolikor želimo, da imajo rastline pri saditvi čim več možnosti za preživetje moramo upoštevati naslednje:
1. Kaj sejti oziroma saditi na dano zemljišče (pomembna je struktura tal, velikost zemljišča, katere rastline kje uspevajo ter lega rastlin - vetrovna, senčna...)
2. Kam saditi določeno rastlino (ustrezna priprava sadilne jame, na pravo mesto, upoštevti je potrebno razmak zaradi razrasta...)
3. Kdaj saditi rastline (letni časi, vremenske razmere, lunine faze)
4. Kako saditi (ustrezna priprava tal). Da se rastline kar najhitreje opomorejo jih je potrebno po saditvi izdatno zaliti, v kolikor je potrebno pognojiti ter jim dati oporo ali zaščito.
5. Kasneje pa je pomembno celostno vzdrževanje rastlin (škropljenje, gnojenje, zalivanje, obrezovanje, zračenje, okopavanje...)
To je nekaj osnovnih napotkov, ki jih upoštevajmo pri saditvi rastlin.
Večina ljudi sama oblikuje in obdeluje svoj vrt, nekateri pa za to raje pokličejo strokovnjake.

Čiščenje in odvoz materiala

Sčasoma se v hiši in okrog nje nakopiči raznovrstna krama, da niti vemo ne več, od kod. Takrat je čas za temeljito čiščenje, pospravljanje ter ločitev še uporabnih in neuporabnih stvari. Slednje je najbolje čim hitreje odpeljati na najbližjo deponijo, ali pa počakati na kosovni odvoz. V kolikor se okrog hiše razraste grmovje ali drevje vam ga lahko posekamo ter odstranimo. V primeru, da je zelenega odreza veliko, uporabimo stroj za drobljenje grmovja in vej. Za lep in funkcionalen videz dreves vam drevje obrežemo, suhe in nerodovitne veje ter "divjake" pa odstranimo. Nudim vam tako čiščenje tlakovcev, ter čiščenje in pospravljanje dvorišč kot odvoz in grabljenje listja, ter odpadnega materiala iz vrta in okolice. Naj vaš dom spet sveže zadiha! Pokličite nas na 041 946 027, ali nam pišite! Cenovno zelo ugodno!